Veelvoorkomende blessures bij padel en oefeningen voor preventie

tips
4 jan. 2025
Leestijd 4 minuten
8
4
2
Avatar
Author
Albert Flores

Steeds meer enthousiastelingen in Nederland en daarbuiten pakken een padelracket op en gaan de baan op om hun nieuwe favoriete sport te beoefenen. Er zijn verschillende redenen waarom padel zo populair is bij het grote publiek, een daarvan is dat het ideaal is voor blessuregevoelige sporters. Wij kunnen dit beamen, maar we hebben in 2024 helaas een aantal padellers behoorlijke blessures zien oplopen bij de clubs en verenigingen. Daarnaast lezen we ook steeds vaker over die nare blessures die ontstaan tijdens het padellen. In 2024 schreven wij een artikel over hoe je schouderblessures kan voorkomen. Maar in dit artikel gaan we in op meerdere blessures en geven jou oefeningen die je kan doen om deze te voorkomen.

1. Tenniselleboog

Een tenniselleboog ontstaat door herhaalde belasting van de onderarmspieren. Symptonen hiervan zijn: elleboogpijn, zwakte in de hand en moeite met het vastpakken van voorwerpen. De tenniselleboog is een klassieke tennisblessure. We zien deze bij padel regelmatig terugkomen. Een tenniselleboog ontstaat door herhaalde overbelasting van de pezen en spieren aan de buitenkant van de elleboog, met name in de pols en vingers. Het kan onder andere ontstaan door: herhalende bewegingen, onjuiste slagtechniek en ongetrainde spieren.

Oplossing

Het voorkomen van een tenniselleboog begint bij een warming up voor de polsen en vingers. Dit kan je doen door dynamische pols- en armrotaties.

2. Verstuikte enkel

Bij sporten waar je moet rennen, is er simpelweg een kans op enkelblessures. Dit kan ontstaan door een verkeerde stap (vaak in combinatie met het dragen van onjuiste schoenen). Het is belangrijk om echt te padellen met juiste padelschoenen. Dit soort schoenen zijn speciaal gemaakt voor de sport. In een eerdere publicatie gingen wij diper in op de werking van padelschoenen.

Oplossing

Een verstuikte enkel kan je dus voorkomen door middel van het gebruik van de juiste schoenen. Ook helpt het om warm te lopen en met je enkel draaibewegingen te maken voordat je gaat spelen. Op deze manier stimuleer je de bloedsomloop en worden je enkels ietwat flexibeler (en dus minder gevoelig voor misstappen).

3. Kuitspierscheuringen

Een andere veelvoorkomende blessure is een kuitspierscheuring. Dit wordt veroorzaakt door constante overbelasting van de kuitspieren door het rennen en springen. Herstellen hiervan kan een paar dagen tot zelfs maanden duren. Dit zijn hele nare blessures, gezien het feit dat je er in het ‘dagelijkse leven’ enorm veel last van kan hebben.

Oplossing

Het is belangrijk om goed warm te lopen voor je gaat padellen. Je kan bijvoorbeeld wat lunges doen. Daarnaast kan je buiten het padellen werken aan je kuitspieren in de sportschool of door yoga-oefeningen te doen.

4. Schouderblessures

Schouderblessures komen in alle soorten en maten bij padel. Stel je slaat een bal verkeerd, of wellicht voel je na een sessie wat overbelasting. Ook hier kan je maanden uit de roulatie liggen.

Oplossing

Hier geld hetzelfde als bij de andere spierblessures: je moet goed warmlopen, maar ook je schouders versterken door te fitnessen of wat yoga-oefeningen te doen. We geven je wat inspiratie voor goede schouderoefeningen door je de volgende video te laten zien:

5. Oogblessures

Een andere opvallende blessure die we vaak zien bij het spelen zijn blessures aan het oog. In tegenstelling tot de eerdere blessures gaat het hier niet om iets dat als gevolg van overbelasting op de spieren plaatsvindt. Oogblessures ontstaan vaak doordat de padelballen of racket het oog raken. Dit gebeurt vaak in hele klunzige situaties, bijvoorbeeld als je de bal via het glas wil terugslaan naar de tegenstander maar dat de bal richting je oog gaat.

Oplossing

Blessures zoals deze kunnen gewoon gebeuren. Dat hoort bij het sporten. Padel is geen contactsport, desalniettemin kan je gewoon wat pijntjes zoals deze oplopen. Ons advies is: verlies je zelf niet in het spelen. Velen van ons zijn (nog) geen padellers op professioneel niveau, dus verdienen we geen geld ermee. Doe het dus lekker rustig aan. Het is het niet waard om uit trots ernstig geblesseerd te raken.

Stem jouw fitness af op padel

De conclusie die wij kunnen trekken is dat je gewoonweg goed moet warmlopen voor je begint met padellen en dat je daarbuiten jouw fitness zou moeten aanpassen aan het padel. Als je vaak gaat padellen, ontkom je er wat ons betreft niet aan om in de sportschool of thuis oefeningen te doen om de flexibliteit van je spieren te stimuleren. Verder helpt het afstemmen van fitness met padel enorm voor jouw mobiliteit en explosiviteit tijdens jouw wedstrijden. Dus win-win: fintess voorkomt blessures én je kan er een betere padeller van worden. Lees daarom ook onze eerdere publicatie over hoe padel en fitness samen kunnen gaan.


Gerelateerde categorieën:

Padelracket deals

Leestijd 4 minuten
Deel dit bericht: