Verbeter padel met fitness: hoe padel en de sportschool samen kunnen gaan
Author
Albert FloresAls jij gaat padellen, dan wil je goed voor de dag komen. We hebben allemaal iets in ons wat ons drijft om voor de overwinning te gaan. Of je hier nou open over bent of niet. Jij wil jouw vrienden, collega’s en/of studiegenoten laten zien hoe goed jij het spel beheerst en de mooiste en gedenkwaardigste punten scoren. Uiteraard leer je padellen door het zoveel mogelijk te doen. Je speelt padelwedstrijden, padeltoernooien en misschien heb je zelfs padellessen genomen. Dit vormt de basis van jouw vaardigheden. Maar vaak wordt iets vergeten binnen padelland: de sportschool kan jou helpen om jouw ‘padelgame’ naar een volgend niveau te tillen.
De wisselwerking tussen padel en fitness
Voor de meeste Nederlanders is padel in de afgelopen jaren een nieuwe sport. Dus met elke wedstrijd, toernooi of les kunnen er flinke stappen gemaakt worden qua techniek en spelopvatting. Als je rond vraagt wat je het beste kan doen om goed te worden in padel, dan zal je niet vaak horen dat je moet fitnessen of je huidige fitnessschema iets anders kan insteken. Veel atleten in diverse sporten doen niet alleen aan hun ‘eigen sport’. Concreet: voetballers gebruiken de sportschool om meer kracht en explosiviteit te trainen. Tennissers idem dito. En zo trainen beoefenaars van vele andere sporten eveneens in de sportschool. Dus waarom zouden padellers dat niet kunnen? Deze sporters gebruiken de sportschool om lichamelijke bewegingen te trainen die je niet per sé in een wedstrijd traint, maar wel gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het zakken door je knieën als je een lage bal terugslaat bij padel. Hoe meer jouw lichaam gewend is aan deze beweging, hoe sneller je hem in een wedstrijd kan uitvoeren. We vergeten vaak dat padel een redelijke uitputtingsslag kan zijn als je eenmaal de techniek onder controle hebt. Als de techniek van de padelspelers op orde is, krijg je te maken met lange en spannende rally’s. Wat dan de doorslag kan geven is de kracht en energie die je haalt uit je spel. Die kracht en energie kan je trainen in de sportschool.
Fitnessoefeningen voor padelspelers
Padel is een redelijke atletische sport: je moet snel, beweeglijk en krachtig zijn. Het is dan logisch om oefeningen in de sportschool te doen die hierop aansluiten. Concreet betekent dit een combinatie van kracht en conditie. We geven je een aantal suggesties voor hoe je jouw padelgame verbetert met fitness. Deze oefeningen zijn vanzelfsprekend voor jouw algehele fitness-staat. We leggen hier wel de link waarom het voor padel specifiek goede trainingen zijn.
High Intensity Interval Training (HIIT)
HIIT work-outs zijn populair onder veel sporters. Ook voor padelspelers zijn deze heel nuttig. In HIIT work-outs push je jouw lichaam conditioneel naar het maximale met oefeningen die je vaak snel moet uitvoeren. In padelwedstrijden of padeltoernooien komt het op het einde vaak aan op conditie. Tevens doe je vaak bij HIIT work-outs veel oefeningen voor je benen. Door HIIT toe te voegen aan je fitnessroutine krijg je, naast een betere conditie, sterkere benen én wordt je explosiever in je padelgame. Vele sportscholen bieden HIIT-lessen aan. Mocht jouw sportschool dat niet hebben, dan kun je deze work-outs ook via YouTube volgen.
Plyometrische oefeningen
Bij deze soort oefeningen maakt jouw lichaam snelle en explosieve bewegingen in korte tijd. Het doel is om de elasticiteit en kracht van de spieren te gebruiken om je snelheid te verhogen. Vaak worden deze oefeningen op lichaamsgewicht gedaan, en kan je ondersteuning vinden in opzetstukjes of gewichten in de sportschool. Plyometrische oefeningen die jij kan doen zijn: box jumps, jump squats, burpees, lunges, sprongen met één been. Door deze consistent te doen, wordt je sneller en wendbaarder. Hopelijk verlies je minder punten tijdens een padelwedstrijd omdat jouw snelheid jou niet in de steek liet.
Yoga en/of pilates
Andere activiteiten die jouw flexibiliteit enorm verbeteren zijn yoga of pilates. Yoga en pilates zijn in het leven geroepen om de mens meer flexibiliteit en mobiliteit te geven. Je gebruikt bij padel de benen en armen op een flexibele manier. Als je deze versterkt, kan je meer uit je spel halen, omdat je beweeglijker bent. En je verlaagt het risico op blessures omdat jouw lichaam soepel mee kan gaan in de dynamische bewegingen van het spel. Bovendien wordt je core sterker, waardoor je een beter postuur hebt tijdens het spel. Uit je core komt ook veel kracht uit de slagen die je maakt.
Krachttraining
De sportschool is een ideale plek om krachttraining te doen. Je kan jouw armen, rug en benen trainen hier. Dit zorgt voor meer slagkracht en uithoudingsvermogen van je spieren. Krachttraining helpt padelspelers daarbovenop in het voorkomen van blessures, gezien krachttraining de gewrichten versterkt. Let op: krachttraining is ondersteunend aan de eerder genoemde oefeningen (HIIT, plyometrische oefeningen en yoga/pilates). Door alleen aan krachttraining te doen is er een kans dat jouw wendbaarheid en snelheid omlaag gaat.
Zorg voor de juiste padelracket
Nu je een geheim hebt leren kennen om jouw spel in padel energieker en dynamischer te maken, is het belangrijk om stil te staan met wat je speelt. Op PadelEffect.com helpen we jou met het uitkiezen de juiste padelracket. Klik hier om te gaan naar de verschillende padelrackets. Het zou zonde zijn als je een goede techniek hebt en ernaast lichamelijk jezelf aan het verbeteren bent voor de sport, terwijl jouw racket je als het ware tegenhoudt in je game. Bij PadelEffect ben je op het juiste adres om de juiste racket uit te kiezen. We informeren je op PadelEffect.com graag verder over de snelst groeiende sport van deze tijd. Volg onze social media kanalen en aarzel niet om contact op te nemen. En nu? Neem wat van de genoemde oefeningen mee in jouw fitnessroutine en je zal jouw medespelers verrassen. Pas op, zelfs jij zal versteld staan van je eigen prestaties.
Wil je meer weten over hoe je atletisch kan trainen in het algemeen (dus niet alleen voor padel), dan kan je een kijkje nemen op Atletischleven.nl. Deze website schrijft blogs over atletisch trainen en over het hebben van een levensstijl die daarbij past.