Hoe voorkom je schouderblessures bij padel?

tips
24 jul. 2024
Leestijd 3 minuten
8
4
2
Avatar
Author
Albert Flores

Schouderblessures zijn een van de meest voorkomende blessures bij padel. Wijzelf zien het steeds vaker gebeuren bij de padelclubs. Niet onlogisch overigens, want de schouders zijn een complex deel van het lichaam die enorm gevoelig zijn. Dit betekent dat je er ook extra aandacht aan moet besteden. Padel is natuurlijk een fantastische en gezellige sport, en het zou zonde zijn als je er lange tijd uitligt door schouderblessures, die je wellicht had kunnen voorkomen. Padel staat juist bekend als ideale sport voor blessuregevoelige sporters. Echter, dit betekent niet dat je gewoon kan spelen en je niet zorgen hoeft te maken over blessures. In dit artikel gaan we in op hoe je specifiek schouderblessures kan voorkomen.

Oorzaken schouderblessures bij padel

Schouderblessures bij padel worden vaak veroorzaakt door overbelasting, slechte techniek en/of onvoldoende warming-up. Als je padelt, maak je herhaaldelijke bewegingen met je schouders, wat voor pijn en letsel kan zorgen. De schouder is gewoonweg een complex gewricht dat bestaat uit botten, spieren, pezen en ligamenten. De zogeheten ‘rotator cuff’, een groep van vier spieren en hun pezen, speelt een cruciale rol bij het stabiliseren van de schouder als je bewegingen maakt. Beschadiging aan deze structuren kan leiden tot blessures, waarbij je zelfs een paar maanden uit de roulatie kan zijn.

Preventieve maatregelen

Uiteraard kan je, net als bij veel andere blessures (bij andere sporten), preventieve maatregelen treffen om risico’s the minimaliseren. Dus zie padel vooral niet als sport die je ‘eventjes’ doet om 1-2 uur leuke potjes te spelen. Als je op lange termijn plezier wil beleven aan padel, doe je er goed aan om wat tips op te volgen om je schouders minder gevoelig te maken. Overigens zullen deze tips en oefeningen niet alleen je voordeel doen voor padel, maar ook voor andere sporten, of in het dagelijkse leven.

  • Warming-up: voordat je lekker (fanatiek) gaat padellen is het verstandig om een goede warming-up te doen om je bloedcirculatie naar de schouderspieren te verhogen om ze voor te bereiden voor inspanning. Enkele effectieve oefeningen zijn armcirkels en dynamische stretches zoals walk-out planks.

  • Versterking van de schouderspieren: uiteindelijk zullen sterke (en flexibele) schouders ervoor zorgen dat je minder gevoelig bent voor blessures. De schouderspieren kan je versterken door in de sportschool oefeningen te doen specifiek voor deze spieren. Let er wel op dat je ze niet alleen traint om ze te versterken qua spieren en stevigheid. Juist dan is het essentiel om tevens aandacht te besteden aan de flexibiliteit van je schouders, want anders blijven ze wel heel stijf (vooral voor de mannen onder ons). Je doet er goed aan om zo nu en dan stretch- en/of yogaoefeningen te doen. Eerder schreven we hoe je de sportschool en padel op een optimale manier kan combineren.

  • Techniek verbetering: een correcte slagtechniek vermindert de belasting op de schouder. Trainen met een coach of ervaren padellers kan helpen om verkeerde technieken te corrigeren. Je kan bij je lokale club kijken voor trainers, of deze vinden in Playtomic. Daarnaast is het natuurlijk ook verstandig om goede padeluitrusting te hebben, het is belangrijk om dit regelmatig te checken en eventueel wat te vervangen. Op PadelEffect helpen we jou met het zoeken naar de beste padelrackets.

  • Rust en herstel: Voldoende rust is cruciaal voor jouw herstel. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van de inspanningen. We snappen dat padel verslavend is, maar neem wel eens keer vrij van het spelen! Op lange termijn pluk je de vruchten van jouw herstel.

Conclusie

Het voorkomen van schouderblessures bij padel vereist dus een combinatie van warming-up, spierversterking, techniekverbetering, juiste padeluitrusting en rust. Sta hier ook echt bij stil, want het is zonde als je voor een (lange) tijd moet toekijken langs de kant. Door de diverse maatregelen serieus te nemen, kan jij langer en blessurevrij van het padellen genieten!

Meer weten over andere soort blessures? In een eerdere publicatie schreven we over het gebruik van de juiste padelschoenen om bijvoorbeeld blessures aan je enkels te voorkomen. In onze blog-sectie kan je jou eveneens verder verdiepen in allerlei andere aspecten van de padelsport.


Gerelateerde categorieën:

Padelracket deals

Leestijd 3 minuten
Deel dit bericht: