Padel: ideaal voor blessuregevoelige sporters
Author
Albert FloresHet fenomeen padel verovert in een rap tempo de harten van sportliefhebbers wereldwijd. Padel is uitgegroeid tot dé sport van deze tijd. Opvallend is de trend waarbij veel sporters, die voorheen actief waren in andere sporten, de overstap maken naar padel. Veel van jouw mede-padellers komen waarschijnlijk van andere sporten, zoals voetbal, kickboks, tennis etc. Een van de grote aantrekkingskrachten van padel is dat het relatief blessurevriendelijk is. Laten we dieper duiken in de factoren die padel tot een veilig en plezierig alternatief maken voor ‘blessuregevoelige’ sporters.
Padel als toevluchtsoord voor voormalige sporters
Padel lijkt een prima sport voor atleten die hun carrière in hun eigen sport aan het afsluiten zijn. In een eerdere publicatie bespraken we enkele grote namen zoals Cristiano Ronaldo en hun investeringen in de padelsport. Diverse onderzoeken wijzen uit dat je echt ‘oud’ kan worden met racketsporten. Waar je bij sommige sporten tussen je 30-40 jaren een eind aan moet breien aan je activiteiten, hoeft dat niet bij padel. Naast de atleten die hun carrière afbouwen, heb je ook al een groot deel ‘jongere’ sporters die de stap naar padel maken. Een recent voorbeeld is Hatem Ben Arfa, een voetbaltalent die door blessures nooit het hoogste niveau in het voetbal heeft bereikt. Nu behoort hij tot de betere padelspelers ter wereld.
We hebben wat bekende namen genoemd, maar zo lopen er bij de clubs en verenigingen waar jij komt mensen rond die van andere sporten komen. Padel is aantrekkelijk door de mix van sport en gezelligheid. Tevens zijn de zorgen voor blessures gewoonweg wat minder dan bij andere sporten.
Wat maakt padel dan zo relatief minder blessuregevoelig?
Er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat padel minder blessuregevoelig is dan andere sporten. We lichten de belangrijkste toe:
Beperkt fysiek contact: bij padel heb je op geen enkele manier fysiek contact. Misschien wanneer je per ongeluk botst tegen je teamgenoot, maar er is zoals bij voetbal of basketbal geen fysiek contact nodig tijdens het spel. De kans op verwondingen is daardoor een stuk minder dan bij andere sporten.
Lichte belasting voor spieren en gewrichten: de focus bij padel ligt op techniek, behendigheid en strategie, wat resulteert in minder belasting van gewrichten en spieren in vergelijking met sporten die een zwaardere fysieke inspanning vereisen.
Fysieke daadkracht niet doorslaggevend: padel is vooral strategisch en tactisch. Je bent niet uitsluitend afhankelijk van fysieke kracht. Natuurlijk kan het je helpen als je wat fitter bent dan je tegenstander, maar dat hoeft niet te betekenen dat je elke wedstrijd als winnaar uit de bus komt.
Neem de juiste voorzorgsmaatregelen als je gaat padellen
Je zou nu bijna denken dat het onmogelijk is om blessures op te lopen met padel. Echter, het blijft een sport waarbij je wendbare bewegingen maakt met je armen en lichaam. Waar het risico op blessures relatief klein is, moet je altijd voorzorgsmaatregelen treffen om de kans op blessures te minimaliseren. We geven je hiervoor drie tips mee:
Draag de juiste schoenen: we zien nog te vaak gebeuren dat mede-padellers op hun hardloopschoenen staan te padellen. Het kan onschuldig lijken maar een verkeerde beweging kan fataal aflopen voor jouw enkels. Hardloopschoenen houden namelijk je voet zo recht mogelijk (bij hardlopen ga je natuurlijk recht vooruit). Bij padel maak je veel zijwaartse bewegingen. Dit betekent dat de functie van je schoenen verandert. Daarom heb je voor padel speciale padelschoenen. Meer context over waarom padelschoenen essentieel zijn voor het voorkomen van blessures én om het optimale uit je spel te halen? Lees onze eerdere publicatie over waarom speciale padelschoenen belangrijk zijn.
Stem je trainingen af op padel: je algehele fysieke staat zal ook bepalen of je blessuregevoelig bent. Als je vaker traint, zijn je spieren en gewrichten wat sterker en verklein je de kans op blessures. Helemaal als je in de sportschool jouw trainingen afstemt op het padelspel. Wat bedoelen we daarmee? Bijvoorbeeld, het doen van plyometrische oefeningen, yoga en HIIT. De bewegingen die je met zulke trainingen doet, komen enigszins terug bij padel.
Doe een warming-up: net zoals bij elke andere sport, is het raadzaam om een warming-up te doen voor je gaat spelen. Gooi je spieren wat los, sla rustig met elkaar de bal heen en weer, doe wat korte sprintjes etc.
Padel: de uitweg als je blessuregevoelig bent en als je leuk wil sporten
Al met al denken wij dat padel een ideale sport op gebied van socialiteit en gezondheid. Veel sporters maken de overstap naar padel, en de ‘blessurevriendelijkheid’ is zeker ook een van de redenen. Let op, neem altijd voorzorgsmaatregelen als je gaat spelen, want een blessure kan altijd in een kleine hoek liggen.