Padel: dé sport van deze tijd

trends
31 jul. 2023
Leestijd 8 minuten
8
4
2
Avatar
Author
Albert Flores

Grote kans dat je eerder hebt gehoord van het fenomeen ‘padel’. Wat is dit, en waarom heeft iedereen het hier ineens over? Veel bekende Nederlanders zoals Robin van Persie en Frank de Boer wenden zich onder andere tot padel. Ook oud-tennissers Roger Federer en Andy Murray zijn enthousiast over padel. Eigenlijk zijn deze namen een kleine greep van de miljoenen enthousiastelingen wereldwijd.

Wat is padel?

Padel (voluit padel tennis, en uitgesproken als pa-dél) is een racketsport die gezien kan worden als een mix van tennis en squash. In een omsloten veld (door glas) spelen twee teams van twee spelers tegen elkaar. Binnen de padelbaan mag het glas gebruikt worden om de bal te laten afketsen, wat resulteert in meerdere mogelijkheden en strategieën om ballen terug te slaan naar de tegenstander. In de jaren 60 bloeide padel op in Mexico, en is het snel populair geworden in Spaanssprekende landen. In de jaren 90 en begin 2000 kreeg het langzamerhand voet aan de grond in Nederland en andere Europese landen. Maar het is eigenlijk na 2015 dat het in Nederland is uitgegroeid tot een begrip. Er is een groeiend aantal indoor padelbanen, die het mogelijk maken om de sport uit te oefenen, ongeacht hoe het weer is. Daarbij hebben veel tennisclubs padelbanen toegevoegd om leden extra mogelijkheden te geven.

Wat zijn de spelregels van padel?

Normaliter wordt padel gespeeld in teams van twee tegen elkaar (dus vier spelers in totaal). De padelregels lijken veel op die van tennis. De bal mag één keer stuiteren op jouw helft. Je mag daarnaast het glas gebruiken om de bal terug te slaan. De puntentelling lijkt ook veel op die van tennis. Het eerste punt wordt beloond met 15, het tweede punt met 30 en het derde punt met 40. Als de game 40-40 is, dan is het ‘deuce’. Dit betekent dat het eerstvolgende punt je nog niet de overwinning geeft, maar een ‘voordeel’. Als je vanuit het voordeel nog een punt maakt, heb je de game gewonnen. Je speelt normaliter drie sets, en elke set wordt tot de zes gespeeld. Het winnende team moet wel minimaal met een marge van twee winnen (dus 6-5 kan niet, dan wordt er tot de 7 gespeeld). Een verschil met tennis is de serve. De serve bij padel moet onderhands. De bal moet binnen de lijnen komen van de speler schuin tegenover jou. Hij mag na de stuit tegen het glas komen. Het is belangrijk dat de bal niet tegen het hek komt; het hek mag je overigens wel gebruiken in de wedstrijden zelf om de bal te laten stuiteren op jouw helft.

Hieronder nog wat belangrijke basisregels:

  • Er wordt gespeeld met twee teams van twee personen

  • Dezelfde puntentelling als bij tennis wordt gebruikt

  • De serveerder heeft twee pogingen, en moet de service onderhands nemen

  • De bal moet eerst stuiteren voordat hij tegen het glas of het hekwerk mag komen

  • Het is mogelijk om de bal terug te slaan via de glazen wand van jouw speelkant

Waarom is padel zo populair?

“We gaan even paddelen,” heb je misschien al weleens vaker gehoord van jouw vrienden, collega’s en/of studiegenoten. En dat zal je komende tijd steeds meer krijgen. In Spanje is het na voetbal al de grootste sport van het land. In Nederland wordt het aantal spelers op 220 000 geschat. Hoe komt het dat juist padel zo populair is geworden?

Toegankelijk om te beoefenen

Ongeacht jouw conditionele staat, bouw of leeftijd, padel kan in principe iedereen doen. Er wordt zelfs beweerd dat je slechts 30 minuten nodig hebt om de basis van het spel te snappen en onder de knie te krijgen. Dit betekent niet dat je na 30 minuten meteen al jouw wedstrijd zult winnen, maar het geeft aan dat de sport laagdrempelig is om te leren kennen. Het wordt gezien als een sport dat je relatief makkelijk kan leren. Als je padel bijvoorbeeld afzet tegen tennis, dan is tennis wellicht wat lastiger te leren over het algemeen door de grotere afstanden en kracht die nodig is. Een padelbaan is kleiner dan een tennisbaan. Bovendien speel je met z’n tweeën op één helft.

Sociale aspect

Padel is een sociale sport. Padel is een fantastische manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Het is een gezellige activiteit om te doen met familie en vrienden. Padel is een sport dat de spelers constant gefocust houdt. Doordat je ook vele manieren hebt om bij jouw tegenstander een punt te scoren, heeft padel een hoge entertainmentwaarde.

Gezondheidsvoordelen

Padel is een leuke en effectieve manier om actief en gezond te blijven. Zo versterk je met padel jouw conditie, spieren en reactievermogen. Allerlei aspecten waardoor je in het dagelijks leven fitter voor de dag komt en er natuurlijk beter uit gaat zien. Veelzijdige sport In Nederland heb je steeds meer indoor padelbanen en outdoor padelbanen. Dus eigenlijk kan je paddelen door het hele jaar heen. En natuurlijk heeft padel een stukje competitie: je wil winnen van jouw tegenstander. Tegenwoordig worden er tevens steeds meer padeltoernooien georganiseerd.

Wat heb je nodig bij padel?

Net als bij elke andere sport, heb je bij padel speciale uitrusting nodig: racket, schoenen, en ballen. Je kan het zo mooi maken als je wil. Het belangrijkste is natuurlijk de padelracket. Padelrackets zijn wat kleiner en lichter dan die van tennis. Daarbij is ook de vorm anders. Padel rackets komen in verschillende vormen, maten en gewicht. Elke speler zal een andere voorkeur hebben. Op PadelEffect.com helpen je graag verder met het kiezen van een racket. Klik hier om naar het overzicht te gaan. Het is trouwens belangrijk om te weten dat padelballen verschillen die van tennis, ondanks dat ze veel op elkaar lijken. Padelballen zijn kleiner en zwaarder, waardoor ze minder hard stuiteren dan tennisballen. Dat is nodig, want het veld bij padel is kleiner dan bij tennis. Eveneens is het aan te raden om speciale schoenen aan te schaffen voor padel. Je kan ook met jouw normale schoenen of hardloopschoenen gaan. Echter, de bewegingen bij padel kunnen gevoelig zijn voor jouw enkels. Om blessures te voorkomen én om sneller te zijn in het veld, is het aan te raden om speciale padelschoenen aan te schaffen. 

En nu? Padellen maar!

Als je al padel doet, fantastisch. Ga zo door, wordt steeds beter en probeer veel leuke mensen te leren kennen. Als je het nog niet doet, probeer het uit. Pas op, want misschien zal het ‘padelvirus’ ook jou besmetten en ben je niet meer van de baan af te krijgen. Neem een kijkje op onze site PadelEffect.com om de juiste padelracket te vinden of om meer informatie te vergaren over de snelst groeiende sport van deze tijd. Volg onze social media kanalen om verder geïnspireerd te raken. We komen graag in contact met mede-enthousiastelingen van padel. Dus aarzel niet om contact op te nemen.


Gerelateerde categorieën:

Padelracket deals

Leestijd 8 minuten
Deel dit bericht: