Het juiste voetenwerk bij padel

tips
17 feb. 2024
Leestijd 4 minuten
8
4
2
Avatar
Author
Albert Flores

Padel vereist meer dan alleen behendigheid met het racket, het hebben van een goede service en de bal goed terugslaan. Een element dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar van onschatbare waarde is voor elke padelspeler, is het voetenwerk. Het voetenwerk kan zelfs gezien worden als het fundament voor succes tijdens het padellen, omdat je met het juiste voetenwerk snel kan bewegen en balans houdt.

Snelle bewegingen maken

Padel draait om snelle bewegingen en reacties. In principe neem je binnen het veld kleine stappen telkens, omdat het veld gewoonweg niet heel groot is (als je het vergelijkt met squash of tennis). Dus eigenlijk is het naast je techniek met het racket essentieel om jouw voetenwerk te verbeteren. Je moet er in de eerste plaats bewust van zijn. Als je dat dan bent, kan je het verbeteren. Je moet eigenlijk ten alle tijden op je voorvoeten staan (dit houdt in dat de balans van je lichaam richting je tenen gaat). Zo kan je eenmaal sneller bewegen. Uiteraard zal je bij het consistent spelen van padel vanzelf wel sneller worden. Maar je kan ook je explosiviteit trainen buiten padel, bijvoorbeeld in de sportschool. Wij schreven eerder hoe je in de sportschool je trainingen kan afstemmen op het padelspel. Dit kan je bijvoorbeeld door het doen van plyometrische oefeningen en flexibiliteitsoefeningen (zoals yoga). Het is verder cruciaal om de met de juiste schoenen te padellen, ook hier zijn we dieper op in gegaan tijdens een eerdere publicatie op ons platform.

Wij zetten voor jou op PadelWatch de beste padelschoenen van de beste aanbieders in Nederland op een rijtje.

Positie op de baan

Een ander essentieel aspect van het voetenwerk is het behouden van een goede positie op de baan. Door het aannemen van de juiste positie biedt je ten eerste goede tegenstand tijdens het spel. Ten tweede spaar je jouw energie op, want je hoeft niet onnodig veel te rennen. Bij het serveren moet je bijvoorbeeld snel naar voren bewegen om een 'agressieve' positie aan te nemen en op dezelfde lijn als je teamgenoot te staan. Bij het ontvangen van ballen moet je weer inschatten of je stappen achteruit neemt om de ballen goed terug te slaan. Of als de bal achterin het veld bij de tegenstander is, kan je een positie vlakbij het net aannemen. Eigenlijk komt het erop neer dat de positie waar jij staat bepaalt hoe sterk jouw aanval en verdediging is. Wat voor type spel je ook kiest, een belangrijke richtlijn wat betreft positiespel is het vermijden van 'niemandsland'. Niemandsland is de positie tussen de laatste witte lijn en de tweede paal van het hek. Als je hier staat, dan ben je kwetsbaar in je spel. Verdedigend ben je te laat om een stap achteruit te zetten, en aanvallend gezien kan je niet daadkrachtig genoeg terugslaan in de meeste gevallen. In de onderstaande afbeelding is niemandsland geïllustreerd.

Niemandsland padel
Niemandsland is de positie tussen de achterste witte lijn en de tweede paal van het hek. In bovenstaande afbeelding is het gele gearceerde gebied 'niemandsland'.

Voetenwerk voor geavanceerden

Het voetenwerk kan je ook naar een geavanceerd niveau brengen. Er zijn technieken die geavanceerde spelers vaak toepassen om hun tegenstander op het verkeerde been te zetten. Beginnende en licht-gevorderde padellers zijn vaak geneigd om recht vooruit te bewegen. Geavanceerde padellers zijn juist zijwaarts enorm sterk. Je kan er zo voor kiezen om bewegingen naar rechts of links te maken tijdens het spel, waardoor je de tegenstander verrast. Als je het goed uitvoert, kan er twijfel ontstaan bij de tegenstander, wat dan weer als gevolg heeft dat hij/zij de ballen niet goed terug kan slaan. Let op, het bewegen naar rechts en links kan ook voor gaten zorgen in je defensie. Om zijwaarts weer goed in je defensie en positie te komen, zie je geavanceerde padellers de 'cross-over step' maken. Met de cross-over kruis je jouw benen als je weer terug naar positie gaat. Dus stel je gaat van links naar rechts over de baan: je kruist jouw linkervoet over je rechtervoet terwijl je beweegt. In principe ben je met de cross-over veel sneller dan wanneer je zijwaarts 'shufflet': dat is wanneer je snelle en korte stappen maakt met beide voeten in dezelfde richting.

Conclusie

Al met al, voetenwerk is een essentieel onderdeel van succes op de padelbaan. Door te leren hoe je jouw voeten snel en efficiënt kan bewegen, kan je jouw spel verbeteren en je tegenstanders wellicht slim af zijn. Of je nu een beginner bent of een gevorderde, het begrijpen en beheersen van het voetenwerk zal je padelervaring verrijken en van jou een betere padeller te maken. Schaf zeker de juiste schoenen hiervoor aan en laat naast jouw mooie slagen, ook je voeten spreken op de padelbaan!


Gerelateerde categorieën:

Padelracket deals

Leestijd 4 minuten
Deel dit bericht: