3 essentiële tips voor beginnende padellers
Author
Albert FloresHeb jij je al gewend aan padel? Het is niet zo gek dat je inmiddels lekker aan het padellen bent, want padel is dé sport van deze tijd. In een rap tempo is padel zich aan het ontwikkelen, van Latijns-Amerika tot aan het Midden-Oosten. Als je op zoek bent naar manieren om je spel te verbeteren, dan ben je op de goede plek. We geven je in dit artikel 3 tips mee die je meteen kan implementeren om je spel naar een hoger niveau te tillen.
1. Bal tegen glas stuiteren als het over de achterste lijn is
Vele beginnende padellers zijn zo enthousiast bezig dat ze vaak ballen meteen willen terugslaan. Echter, je hebt een glas dat je kan gebruiken. Als beginner moet je natuurlijk feeling krijgen met het padelspel en het glas. Ballen die redelijk hard jouw richting opkomen (en dus waarschijnlijk achter de witte lijn stuiteren) kan je vaak tegen het glas laten komen en dan terugslaan, dan wanneer je in één keer terug zou slaan. Op deze manier breng je rust in je spel en heb je meer tijd om te kijken hoe je de bal terugslaat. Natuurlijk wordt het een lastigere opgave als de bal redelijk laag jouw richting opkomt. Dit zal je vaker meemaken als je tegen wat gevorderde padellers speelt (want die zullen vaker de ‘slice’ inzetten). Aan jou de taak om dit in te schatten. Maar zelfs tegen gevorderde padellers kan je veel harde ballen tegen het glas laten stuiteren. Probeer hiermee te oefenen in je volgende padelsessie en ervaar het verschil zelf!
2. Voorkom staan in 'niemandsland'
Als je al padellessen volgt, zal je het begrip ‘niemandsland’ kennen. Niemandsland is de positie tussen de laatste witte lijn en de tweede paal van het hek. Als je hier staat, ben je op meerdere manieren kwetsbaar in je spel. Als je tegenstander harde ballen terugspeelt, is de kans groot dat de bal in dit gebied valt. Als je hier zelf staat, heb je te weinig tijd om te reageren. Daarnaast sta je niet echt in een positie om aan te vallen. Ballen die je vanuit hier speelt zullen gewoonlijk niet ‘agressief’ genoeg gespeeld worden. Dus het wordt aangeraden om achter de witte lijn te staan (wat een defensieve positie is), of voor de baseline (wat een aanvallende positie is). Wat je ook doet, je moet besluitvaardig zijn. Het kan wel eens voorkomen dat je toch in niemandsland staat, maar je moet er steeds bewuster van worden om dat niet te doen. Als je je comfortabel voelt om je positie te bepalen, kan je mooie stappen maken in je spel.
3. Probeer dezelfde lijn aan te houden als je teamgenoot
Vooral als je in de beginnende fase van padel zit, dan wil je voornamelijk defensief goed staan. Dit doe je door goed te communiceren met je teamgenoot en dezelfde lijn aan te houden. Als je namelijk niet dezelfde lijn aanhoudt (dus jouw teamgenoot staat achter of voor jou), dan ontstaat er veel ruimte voor je tegenstander om de ballen tussen jullie te spelen. Je bent defensief enorm kwetsbaar als jullie niet op één lijn staan. Daarnaast benut je jouw aanvallende capaciteiten ook helemaal niet. Als je met z’n tweeën aanvalt, is de aanval veel agressiever en voor de tegenstander moeilijker om een antwoord daarop te hebben. Als je beelden hebt gezien van gevorderde/professionele padellers, zal je wel eens zien dat ze niet altijd op één lijn staan. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een van de padellers zich iets terugtrekt om een krachtigere slag te forceren en de ander bij het net blijft om het punt af te maken. Maar zoals we het eigenlijk al zeggen, dit zijn professionals. Als beginner raden we je aan om zo veel mogelijk op dezelfde lijn te blijven als je teamgenoot. Wanneer je dit onder de knie hebt, kan je met de posities spelen.
EXTRA TIP: doe altijd een check op je racket en ballen
Al met al, met de eerder benoemde drie tips kan je als beginnende padeller mooie stappen maken in je spel. Als beginner moet je je nog iets beseffen wat betreft padel: padelballen kunnen redelijk snel slijten. Het gebruik van goede padelballen is essentieel om leuke wedstrijden af te werken. Daarnaast zal na enige tijd de bounce van je racket enigszins afnemen. Dit zijn normale verschijnselen. Doe altijd zelf een check, vaak merk je wanneer je racket niet meer optimaal is. Lees onze eerdere publicatie over welk padelracket geschikt kan zijn voor jou.
Op PadelEffect helpen we je graag naar het zoeken van de juiste padeluitrusting. We verzamelen de producten van verschillende aanbieders in Nederland en zetten deze voor jou overzichtelijk op ons platform. Neem een kijkje voor de beste padelrackets en padelballen.